Chanel i vit flätpolokjol, så gjorde jag

Söta Chanel, Russkiy toy, i en offwhite flätstickad polotröjklänning. Hon är liten smal och lång i kroppen, smalare än en standard chihuahua så det är måttstickat och egentligen blir alla hundtröjor jag gör oftast detta. Jag får frågor från de som inte hittat nåt som passar i vanliga handeln, och så hittar vi på något efter smak och stil, det är kul!


Så här kan ni också göra, men börja att sticka en provlapp på minst 10 x 10 cm med garnet ni valt och rekommenderade stickor. Vet ni att ni stickar hårt, välj då en halv st större på sticka, stickar ni löst, tvärtom. Räkna sedan ut hur många maskor slätstickning ni får in på 10 x 10 cm, det är din stickfasthet för ditt projekt. Nu mäter du hundens kroppsmått, särskilt rygglängden, största måttet runt bröstkorgen, och runt halsen..

Rita upp ditt mönster på ett papper, rygglängden är densamma. Mät hur långt från ryggens slut, ovanför svansroten och upp på ryggen du vill ha `midjan`, en hane behöver mer tom yta undertill för att kunna kissa fritt, en tik kanske vill ha mera mage för värmen...

Chanels tröja, ca stl 28 cm small, i bilderna är stickade med Socki plus (adlibris superwash ull) och rundstickor, strumpstickor nr 3. Jag började med att lägga upp 44 m på rundstickan och sticka fram och tillbaks 2 rm, 2 am uppåt. På vartannat varv ökar jag en maska i sidan, samtidigt som jag gör falska flätor på de 2 rm på framsidan. 

Stickar uppåt i ca 10 cm och 80 m på stickorna. Fortsätter rakt upp till ca 24,25 cm, sen börja minska 1 m i var sida vartannat varv. Vid 28 cm minskar jag på hela varvet genom att sticka alla 2 am ihop till en rm, lägg åt sidan och sticka magbiten..

Lägg upp 20 m på strumpsticka och sticka fram och tillbaks, uppåt, 2 rm, 2 am, i resår 13 cm . Sedan 5 cm till och här kan man minska i sidorna för smalare överdel men jag stickade rakt upp. Sätt sedan över de 20 maskorna på rundstickan där kroppen väntar och sticka ett varv eller två ihop, eller börja med strumpstickor direkt, halsen rakt upp. På bild har jag gjort först en bit vanlig polo  några cm, sedan delat mitt fram och stickat skjortkrage fram och tillbaks lika hög och lite till som kan vikas ner över halskragen. Den gjorde jag i moss, 2 rm, 2 am lika i två varv, på v 3 stick 2 rm ovanpå 2 am och så lika i två varv, skifta igen. Eller enklast gör vanlig rät, eller slätstickning, Avmaska snyggt och lagom hårt, det blir skjortkragens ovankant.


Nu har kroppen, mage, bröst och hals blivit en tröja men armarna är kvar. Du kan välja att sy ihop på baksidan så det bara blir enkla benhål, Eller som jag gjort, sytt så hålen blir ca 7 cm och från rätsidan plocka upp maskor 8-10-8-10, och sticka 2 rm, 2 am i 13 varv, avmaska lagom på v 14. 

Kjolkanten, jag plockade upp maskor i de första maskorna, från framsidan upp o ner, och några maskor upp på varje sidkant, stickade fram och tillbaks 2 rm, 2 am. Öka sedan på v 2 el 3, 1 m i varje räta m, sticka ett varv, öka på nästa varv (framsidan), 1 rm i de första och sista av de 4 rm som nu uppstått mellan 2 am, sticka ett varv, öka 1 m i den första och sista av de nu 6 rm som uppstått, avmaska el fortsätt om ni vill ha längre kjol.. Voila! Prova och fäst sedan trådarna sist, spara lite garn och banderoll för tvättråd och lagningar..När jag började göra stickmönster och blogga stickade jag uppifrån och ner. Det var lättare att lägga upp för lagom rymlig hals och sen bara öka och fortsätta neråt. Nu stickar jag nerifrån och upp och då kan det bli lite mera räknande för att få lagom mängd maskor på bredden, på väg uppåt.

Därför är bröstomfånget ett viktigt mått, och om det är ca 30 cm, måste man också öka måttet på bredden så det finns plats för hunden att röra sig inuti tröjan. Här kan man räkna t.ex 30 + 5 cm = 35 cm omkrets, och se hur många maskor det blir på bredden i stickfastheten.. sen var det om man stickar hårt eller löst, hård stickning, lägg till en cm till kanske.. och som om inte det är nog så kan sättet du väljer att sticka på också ha betydelse.

En mönsterstickning med flera färger och motiv gör stickningen varmare och tjockare, och också mkt stelare, ingen stretch alls, om man stickar slätstickning enfärgat eller med flätor, aran, ränder, en viss stretchighet och med patent , resår mera stretch.. Hårt  garn som bomull, lin ger ingen töjbarhet.. alpaca är mjukt och följsamt och toppen till allt som ska vara mysigt och hållbart utan att vara stelt

Bästa sättet att lära sig och se vad som funkar bäst för er hunds kropp är att börja sticka, räkna, mäta, anteckna och så växer er hunds bästa tröja fram. Jag har inget ett-för-alla-mönster med enkla tips, om ni är osäkra, välj ett garn och sticka stretchigt, t.ex med flätor i resår som jag gjort i mina tidiga grundmönster, räkna ut stickfasthet och anpassa.. lycka till!


Hitta mig på insta: https://www.instagram.com/monicahansens/?hl=sv


Facebook: https://www.facebook.com/monica.hansen.31 

Kommentarer

AnnaRosengren sa…
Hejsan såg din fina tröja till russkiyn ��
Är det något du stickar som jag kan beställa till dotterns chihuahua?
Med vänlig hälsning, Anna Rosengren