Hålmönstrad trekantsjal av resterna

Nu har jag gjort sockar och pulsvärmare av mitt alpacaförråd, och kvar är några nystan naturvit, ljusbrun och ljusgrå.. det stickar jag en trekantig sjal av så långt det räcker. Antingen blir det en mindre hals-scarf eller lite större axelvärmare, vi får se.. jag stickar rätstickning med ökning i början av varvet.

Det är enkelt att sticka en sjal från nederspetsen och rakt upp. Man kan göra på två olika sätt men börja med att lägga upp 3 maskor löst på en rak sticka, eller ännu bättre en lång rundsticka, minst 80 cm, och sticka fram och tillbaks. För att få en lös jämn uppläggning tar man med båda stickorna ihop brevid varandra, lägger upp maskorna och drar sedan ut den andra stickan, vänder och börjar sticka..

alt 1. Öka en maska i början av varje varv, alltid. Enklaste metoden eftersom man gör det på varje varv och inte behöver räkna ökningar eller hålla reda på varven.

alt 2. Öka en maska i varje sida av varvet, på vartannat varv.

Sticka rakt upp så stor du vill ha sjalen. Det blir fint om man har en sticka som är lite för stor och ett tunnt mysigt garn med enkel rätstickning, alla maskor räta, och om man stickar fram och tillbaks på en rundsticka tar det inte så stor plats. Bra handarbete till bussen, tåget, spårvagnen..

Tips på att sticka hålmönster -

Det finns många mönster till sjalar och ofta är det med hoptagningar och omslag så det blir fina hålmönster..

Först tar man ihop två maskor till en för att det ska bli plats för ett hål, sedan lägger men ett omslag om stickan, ( = en ny maska), innan man stickar vidare = 1 hål

När man stickar på höger sida om mitten, är det snyggt om hoptagningarna lutar åt höger, så då tar man ihop 2 maskor genom att sticka två räta maskor tillsammans som en vanlig rät maska.

När man stickar på vänster sida om mitten, är det snyggt om hoptagningarna lutar åt vänster, så då tar man ihop 2 maskor genom att sticka två räta maskor i bakre maskbågarna tillsammans. Stick in stickan i båda maskorna från höger sida och sticka ihop till en maska.

Kommentarer

Mia stickar sa…
Tack för mönstret! Enkelt och stilrent, helt i min smak!
Fjällmor sa…
åh så vacker!

Tar du beställningar..? Jag skulle verkligen ha användning för en värmande sjal...

Julhälsningar från Lappland

/Fjällmor