samma antal maskor men olika stora


testade att sticka hundtröja med samma antal maskor men på olika sätt.. den övre bilden är det skillnad på stickornas storlek och valet av stickning, där har jag stickat stjärntröjan med stl 3,5 på strumpstickorna och valt mönsterstickad slätstickning.. på den högra är det en halv stl mindre stickor nr 3, med falska flätor i resår, (som kan stretchas ut ganska mycket)..

med st nr 3,5 och dubbelt tunnt ullgarn blev stickfastheten;

10 cm bredd - 26 maskor
10 cm höjd, 32 varv

med st nr 3;
10 cm bredd - 27 m
10 cm höjd - 35 varv

stickade från halsen och ner med samma antal maskor till hundtröja stl S 25-27 cm

bild nr 2, ena tröjan i enkelt garn, sportraggi ull, och den andra i dubbelt garn (alpaca) och med samma storlek på stickorna

 
tips om stickfasthet,
 
när ni köper ett garn kan det stå på bandreollen hur många maskor på bredden och höjden som ger 10 x 10 cm, men sen kan det variera om du stickar hårt eller löst, resår eller slät, rät, mönsterstick..
 
för att göra ett eget mönster på t.ex hundtröja, mät kroppen, lägg till några cm för rörlighet
 
sticka en provlapp som är lite större än 10 x 10 och få fram fastheten, räkna sedan ut hur många maskor du behöver till den storleken du vill ha
 
är det knepigt att sticka runt på strumpstickor, gör ett eller två stycken och sy ihop i hals och under magen, virka eller sticka kant eller ben i benhålen... lycka till!
 

 
 

Kommentarer