Ny modell till Whippet

Så kul med utmaningar! Nu ska jag sticka till en whippetkille och hans kropp är annorlunda mot andra jag har stickat till tidigare, det är roligt. Fick bra tips i grupperna på Facebook, har studerat andra mönster, mätt och tänkt och samlat alla fakta och nu det roligaste momentet i alla projekt, själva stickandet, skapandet.. det kommer mer längre fram när det närmar sig ett färdigt resultat

kan avslöja att matte till hunden är från brasilien varför jag lagt in färger från deras flagga i motivet på ryggen som är stora tassavtryck, annars är täcket, tröjan stickat med två tunna garner ihop.. en tråd alpaca, en tråd superwash ull med 25% nylon för styrka, en bra kombo för att få mjuk go värme men också en stark och hållbar stickning som dessutom inte "sticks" eller kliar..

Fördelen med ullkläder till hundar är att ullen andas och reglerar temperaturen. Svalkar när det är varmt, värmer när det är kallt, och håller vätan på avstånd mycket längre än syntetiska garner.. mitt tips är att använda billigare akrylgarner när man stickar första tröjan som prov för att se om modellen blir bra, ungefär som man syr provplagg i ett billigare tyg innan man syr ett fint plagg i bra material. Varför använda tid och pengar till kläder som inte värmer, svalkar och håller formen i ett ösregn, när man kan välja andra garner tänker jag, så tipset är provsticka i billigt, sticka plagget i bra material- Det behöver inte bli så dyrt om man väljer t.ex strumpgarner som ofta har 20-25% nylon, syntet som gör garnet starkare, och superwash garner kan tvättas på finn ulltvätt i maskin och kliar inte..

Titta i butikerna efter t.ex Viking sportgarn, sportragg, Järbos Raggi, mellanraggi sockegarner, Drops Karisma och kombinera med t.ex Drops Alpaca, Adlibris Alpacka..

detaljer och motiv kan stickas med restgarner..

ett annat sparapengartips, om ni gör ett täcke, sprid ut det och rita av mönstret och spara, och istället för dyra mönsterpapper, använd baksidan på presentpapper, julpapper som man kan köpa billigt efter julen, alla pengar små blir till en stor stor å:)

Ska ni sedan göra ett nytt täcke i samma modell och storlek, och kanske har ett annat garn, då är det bara att sticka en provlapp för att se hur många maskor garnet och stickstorleken ger på 10 x 10 cm, mäta på pappret och skriva in hur många maskor och varv och sedan sticka på.. 

Kommentarer