Hundmössa, hjälmhuva stl liten

Uppdatering om detta mönstret, det blir bäst till avlånga huvuden , läs här ->

När jag visade min lilla hundmössa för en stickevän, fick jag kommentaren - men titta så liten hjälmluva:)

Precis som huvor stickades till småbarn förr och säkert görs fortfarande. Fast här i liten modell och med hål för öronen. Vid förra luvan gjorde jag en delning under hakan fram, men såg att det nog skulle passa bättre med delning bak i nacken. Så när hunden sträcker sig neråt, framåt blir det inget motstånd då det är delat bak uppe på ryggens översta del.

Andra praktiska detaljer.. i resåren runt ansiktet fram har jag stickat med garnet och en tråd med genomskinlig elastisk tråd.. och en rejäl tofs baktill som tynger bakåt lite så ansiktet inte åker framåt för lätt.. funderar på om det kanske kan behövas ett snöre att trä igenom nånstans på huvan också så den stannar på sin plats.. en orsak till att många hundar inte gillar mössor är att de inte sitter så bra på, halkar framåt och bakåt, sitter för hårt, för löst, så mitt tips är att måttbeställa..

Så hur får man till ett bra mått, som t.ex den här lilla storleken.. den ska till en kille som har ett ansikte 23 cm runtom, och en hals 21 cm.. med stickor 3 och garnet Raggi får jag ca 2 m på varje cm i bredd, så jag räknade först ansiktsresåren då, 23 cm x 2 m = 46 maskor, avrundat till 44, 4 x 11 m

Börja sticka från ansiktet med strumpstickor nr 3, eller vilka du behöver för att få 2 m på 1 cm. Lägg upp garnet löst så det inte blir så hårt i resårkanten, lätt genom att lägga 2 strumpstickor ihop, lägga upp 4 x 11 m.. och efter varje upplagd sticka dra ur den extra stickan försiktigt. Sticka sedan 2 rm, 2 am, och ta med en elastisk tråd om du vill, sticka resår i 2 cm, klipp av elastiska tråden

Sticka nu 1-2 cm slätstickning och öka samtidigt 2 m på varje sticka, en i början och en i slutet på stickan så det blir +8 m på ett varv, fortsätt sedan med slätstick några varv. Mät och se hur långt du vill ha från ansiktets panna bak till där öronen börjar.. samtidigt ha koll på hur lång bit du vill sticka under hakan och när den delen är lång nog, sätter du den stickans maskor på en säkerhetsnål, alla 11 eller om halsen är smal, kanske bara 9-10 maskor..

Efter hakan, stickar du fram och tillbaks över huvudet, avmaskar för öronhål, lägger upp samma maskor igen på nästa varv, fortsätter bakåt, och när huvudets överdel är klar, lägg upp 8-9 nya maskor på en fjärde sticka och sticka runtom igen, nu struten bakåt bakom huvudet, så lång du vill ha den med jämna avmaskningar, avsluta med 1-2 m på varje sticka , klipp av garnet och dra med stoppnålen genom maskorna innan du drar av stickorna, dra sedan åt, stick nålen genom hålet och ut på insidan, eller låt tråden hänga kvar ute för att fästa tofs, boll, pompom i..

obs, hålet som blir i underdelen av huvan ska nu bli halsen så ha koll på hur stort det blir, men sticka i resår 2 rm, 2 am så kan du ha nån cm för mycket då det ändå drar ihop sig.. plocka upp maskor på 4 strumpstickor längs underkanterna, sticka runtom1-2 cm och dela av mitten bak och sticka sedan fram och tillbaks. Ev avsluta med några varv annan färg som du sedan virkar fasta maskor runt den delade delade kantens innerkanter för stabilitet, avmaska .. fäst trådar, gör en tofs..

på bilden Järbogarns garn Raggi, färg camouflage
Kommentarer