Mönster Hundtröja utan strumpstickor

Är det ovant att sticka runt med strumpstickor kan man dela upp arbetet och sedan sy ihop. Det kan vara praktiskt om man vill sticka ett mönster på rygg och kroppsdelen. Sedan kan biten mellan frambenen vara i bottenfärgen i resår.

Sättet att sticka och sätta ihop tröjan kan vara användbar till den enklaste restgarnströjan, en mönstertröja, och man kan välja att sticka dit ben, högre krage m.m. Börja i nederdelen med att lägga upp och sticka från kanten bak och uppåt, fram och tillbaks på en rundsticka eller en lång sticka. Öka sedan maskor i varje sida på t.ex vartannat varv för korta modeller, på var fjärde maska för långa modeller.  Hur lång bakdelen ska vara bestämmer efter hane eller tik. En tik kan ha mera mage täckt och en hane behöver ha en hög midja..

När stickningen är i höjd med början på bröstkorgen har man så många maskor att 3/4 av största måttet på bröstkorgen runtom + 2-3 cm är på stickan. Om inte, lägg till i varje sida. Fortsätt sticka rakt upp så lång bit du vill ha för att komma upp strax ovanför frambenen. Här kan du också göra ett hål för sele på ryggens mitt i valfritt läge.

Bröstkorgen; lägg upp maskor på var sida, fortsätt uppåt en bit och minska sedan maskor så du kan göra halskanten det sista. Innan ni klipper av tråden upptill, mät ut en längre bit och sätt tråden på nål. Vänd ut och in och sy ihop på insidan framtill. Vänd tillbaka, och plocka upp maskor i kanten nedanför hals, bröstet, och sticka resår mellan frambenen ner mot magen..

Sticka magen så lång eller kort som passar din hund. Här kan du välja att maska av, men mitt tips är att efter ett varv plocka upp maskor på vänster sida av kroppen, och fortsätta runt så du får en kant att sticka runt öppningen baknertill för bakben, mage.. sticka några varv 2 rm, 2 am, på näst sista varvet sticka ihop 2 rm till 1 rm på sidkanterna men inte baktill, och inte under magen. Avmaska och sy ihop på sidorna uppåt så du får hål för frambenen..

Vilken storlek på sticka du ska ha avgörs av vilket garn du valt, se garnbanderollen och sticka en provlapp. Då kan du se hur många maskor du behöver för 10 cm bredd. Har du snålt med garn kan du sticka provlappen, mäta och anteckna och sedan repa upp garnet igen. Mät hunden och lägg till några cm här och där för rörelsevidd, lycka till!

Mina anteckningar som jag skannat in - ladda ner och förstora för privat bruk, copyright Monica Hansen
Garn och färger på de två mönsterstickade tröjorna, ett nystan på 100 gram räcker till en stl small ca 28 cm längd..men då har jag bara räknat med bottenfärgen. Garnet är ett budgetgarn, just nu på extrapris, som jag kallar billigare garner med hög andel ull till bra priser. Kan vara något strävare men duger gott att göra vardagsplagg och nyttostickat i om man inte alltid vill ha det dyraste garnet..
 
Adlibris Socki, enfärgad ullmix, nystan 100 gram
 
ljusa tröjan i Denim blue A029,
 
mörka tröjan i Petroleum Melange A030,
 
mönsterfärgen på båda är senapsgul Mustard Yellow A018
 
 
En fördel att sticka mönsterstickning på kroppsdelen fram och tillbaks, är att det inte blir lika hårt runtom. Med en elastisk resår på underdelen, bröst och mage, och tillräckligt många maskor för rörelsevidd blir plagget mer flexibelt. Det som också är bra med mönsterstick på ryggen är att den delen då blir varmare, tjockare eller kyler bättre om man stickar i minst 75% ull. Ullen kan skydda mot regn, blåst, kyla och med mönster som skapar en 'vävd' textil, s.k flotteringar får man lager på lager i en stickning. Skönt för onda ryggar eller riktigt frusna hundar.. På så vis kan en stickning vara både fin och väldigt praktisk.
 
Socki garn finns också i fina ullmixer. Det här är inte en annons för adlibris, jag tipsar bara om sånt jag gillar och använder själv och får inte en krona för det så ni vet. Om ni bor i Göteborg som jag, så har de öppnat en butik på Magasinsgatan inne i stan. Ungefär mellan domkyrkan och kungsgaraget och eftersom de är en kontantfri butik som bara tar kort, kan de ha samma priser i butiken där som på nätet i webbshoppen. Googla adlibris, Göteborg om ni vill in och handla idag på en lördag..
 
Garnet jag tipsar om längre ner kan hittas i de flesta garnbutiker, kolla Järbo garns ÅF-lista..

 
Om jag inte stickar mönster blir det ofta stretchig resår med falska flätor, se nedersta bilderna här, garnet är Raggi Järbo färgnr 15142 blåmix snyggt till jeans..
 

 
 

Kommentarer

Clarie-Ann sa…
Hej! Jag har en nakenhund och vill gärna lära mig sticka efter dessa mönster. Eftersom jag är nybörjare på detta undrar jag hur det där fungerar att sticka en provlapp? Vad har det för funktion och hur fungerar det? Jag förstår att det har med storleken på stickor och garn att göra men fattar ändå inte. Kan du förklara på ett lätt sätt?

Vänliga hälsningar

Clarie-Ann