Mönster liten hundmössa med tofs


 
  
 

Garn: strumpgarn, karisma, nallegarn, 7 bröder..
Strumpstickor nr 3

Storleken i mönstret passar till ett litet huvud som papillon, chihuahua, pincher, krysarik, it vinthund, prova er fram till hur många maskor som passar er hund bäst i mönstret. Ni kan mäta runt ansiktet på hunden, och runt halsen högst upp på halsen och de måtten brukar vara ganska lika på små hundar. Så har ni t.ex ett halsmått, ansiktsmått på 20 cm runt, lägger ni upp och stickar en resår som kan passa för det måttet helt enkelt.

Jag stickar med strumpstickor runt och även fram och tillbaks och sen runt igen, plockar upp och stickar halsen neråt runt, så lite vana vid strumpstickteknik behövs. Annars är det bara räta och aviga maskor i resår. Ni kan också variera med att sticka maskorna på huvudet i slätstick och ev lägga in motiv, mönster, olika färger..

Börja med resår runt ansiktet. Lägg upp 4 x 14 maskor löst på strumpstickor nr 3. Öka eller minska stl på stickorna om det blir för löst el hårt, eller variera med dubbelt garn om ni vill ha större och varmare. Sticka nu resår 2 rm, 2 am runt i 8 varv.

Nu kommer 'huvudet' och då ska ni låta sticka nr 4, som blir maskorna under hakan, bara vara ostickade kvar på stickan. Känns det osäkert kan ni flytta över de på en större säkerhetsnål under tiden ni stickar klart huvudet. Sticka nu vidare resår 2 rm, 2 am på de tre stickorna, fram och tillbaks. Håll kolla på vilka maskor som är aviga och räta när ni vänder. Nu stickar ni så långt bak som huvudet behöver, oftast lika långt som på bredden fram. Tänk att huvudet är en boll som kanske behöver 20x20 cm..

När ni kommit så långt som ni vill ha huvudet, sticka 2 varv till, sedan börjar ni att sticka runt igen. Sätt ihop den första och sista stickan så ni får en rundstickning bakåt som en strut. Sticka runt och minska 1 m på varje sticka på varje varv, så struten som pekar bakut från huvudet blir smalare och smalare tills ni har 2 m kvar på varje sticka. Klipp tråden och dra den genom maskorna på stickorna. Dra sedan ur stickorna, dra ihop, spara tråden ca 10-12 cm från toppen. Den kan man senare använda till att fästa en tofs med. Vill ni ha längre strut fortsätter ni sticka i önskad längd.

Vänd nu stickningen upp och ner så öppningen där halsen ska vara är uppåt. Använd de sparade maskorna till en sticka, plocka upp maskor på de två långa sidorna, och om det känns trångt med flera maskor på en pinne, dela upp på fler pinnar. Hur ni delar maskorna på stickorna är inte viktigt, men det ska vara en delad öppning om några varav mitt bak på halsen. Samma ställe där struten börjar uppe på huvudet.

Jag stickar hals 2-3 varv ner med resår 2 rm, 2 am, runtom. Sen stickar jag fram och tillbaks så det blir öppet i nacken. Det blir som en bakåtvänd halskrage och man kan göra frambiten så långt ner man vill värma halsen utan att det knycklar sig i nacken. Samtidigt avmaskar jag och på nästa varv lägger upp maskor på var 4:e maska, så det blir hål att trä genom en snodd med ändarna ut bakåt. Då kan man om man vill dra åt runt halsen, göra en rosett i nacken, och mössan sitter bättre kvar på plats. Sticka halsen så långt ner ni önskar, maska av

Gör en tofs och fäst på struten, fäst trådar. En resårstickad mössa i den här modellen kan se liten ut på bordet, men har bra stretch och blir stor på huvudet, prova er fram och ha kul när ni stickar!

Dela gärna mönstret för privat bruk, C Monica Hansen 2018

Kommentarer