Mössa XL, extra stor hund, vinter 2018


Ragnar är den största av tre storlekar på mexikansk nakenhund, xolocuintle, 'xolo'. Hans mössa kan passa på alla stora raser, rottweiler m.fl

Jag stickar med strumpstickor runt och även fram och tillbaks och sen runt igen, plockar upp och stickar halsen neråt runt, så lite vana vid strumpstickteknik behövs. Annars är det bara räta och aviga maskor i resår. Ni kan också variera med att sticka maskorna på huvudet i slätstick och ev lägga in motiv, mönster, olika färger.. ev sticka mössan på en rundsticka..

Garn: två tunna ihop eller ett grovt, t.ex Socki Plus, Raggi.. tunnare garne som jag blandar kan vara Drops Karisma, Flora, alpaca, Socki fine, Mayflower 1class, Nettos tunna strumpgarner Christina..

Börja med resår runt ansiktet. Lägg upp 4 x 24 maskor löst på strumpstickor nr 4. Öka eller minska stl på stickorna om det blir för löst el hårt, eller variera med dubbelt garn om ni vill ha större och varmare. Sticka nu resår 2 rm, 2 am runt i 8 varv.

Nu kommer 'huvudet' och då ska ni låta sticka nr 4, som blir maskorna under hakan, bara vara ostickade kvar på stickan. Känns det osäkert kan ni flytta över de på en större säkerhetsnål under tiden ni stickar klart huvudet.

Sticka nu vidare resår 2 rm, 2 am på de tre stickorna, fram och tillbaks. Håll kolla på vilka maskor som är aviga och räta när ni vänder. Nu stickar ni så långt bak som huvudet behöver, ca 16 cm stickade jag på Ragnars mössa..

När ni kommit så långt som ni vill ha huvudet, sticka 2 varv till, sedan börjar ni att sticka runt igen. Sätt ihop den första och sista stickan så ni får en rundstickning bakåt som en strut. Det blir på tre stickor och den som skulle varit ner mot halsen är inte med, det är där hoptagningen blir

Sticka runt och minska 1 m på varje varv, så struten som pekar bakåt från huvudet blir smalare och smalare tills ni har så lång strut ni vill ha. Klipp tråden och dra den genom maskorna på stickorna. Dra sedan ur stickorna, dra ihop, spara tråden ca 10-12 cm från toppen. Den kan man senare använda till att fästa en tofs med. Vill ni ha längre strut fortsätter ni sticka i önskad längd.

Vänd nu stickningen upp och ner så öppningen där halsen ska vara är uppåt. Använd de sparade 24 m maskorna till en sticka, plocka upp maskor på de två långa sidorna, 2x 44 m = hela varvet runt ca 112 m, och om det känns trångt med flera maskor på en pinne, dela upp på fler pinnar, eller rundsticka i samma stl.  Hur ni delar maskorna på stickorna är inte viktigt, men det ska vara en delad öppning om några varv mitt bak på halsen. Nedanför samma ställe där struten börjar uppe på huvudet, ca 5 cm ner

Jag stickar halsen 5 cm ner med resår 2 rm, 2 am, runtom. Sen stickar jag fram och tillbaks så det blir öppet i nacken. Det blir som en bakåtvänd halskrage och man kan göra frambiten så långt ner man vill värma halsen utan att det knycklar sig i nacken. Samtidigt avmaskar jag och på nästa varv lägger upp maskor på var 4:e maska, så det blir hål att trä genom en snodd med ändarna ut bakåt. Då kan man om man vill dra åt runt halsen, göra en rosett i nacken, eller använda en dragstopp, och mössan sitter bättre kvar på plats. Sticka halsen så långt ner ni önskar, maska av

Gör en tofs och fäst på struten, fäst trådar. En resårstickad mössa i den här modellen kan se liten ut på bordet, men har bra stretch och blir stor på huvudet, prova er fram och ha kul när ni stickar!

P.S Den här storleken sitter fint på ett vuxet mattehuvud också, eller sticka med 4x20, 4x22 m till mindre mössa för barn, tonåring..

Dela gärna mönstret för privat bruk, C Monica Hansen 2018

tips; bilden nedan är från en annan medium mössa, när jag finklipper tofsen. Jag ville visa burken där jag sparar allt garnklipp.. när man har tillräckligt mycket garnstumpar kan man ha det till fyllning i ett stickat, virkat, sytt gosedjur, en kudde..


Hitta din storlek på din hund, mät runt halsen uppe under ansiktet, mät också runt ansiktet fram, under hakan uppöver pannan och runt, kolla stickfasthet på garn och stickor och välj antal maskor till era uppmätta centimetrar.. inte så svårt som det låter när man väl kollar..


Kommentarer