Storlekar varierar stort och smått

När man tittar på hundkläder på nätet kan det vara olika storlekar men samma på etiketten. En small kan vara medium och large och.. Bäst är om det finns beskrivning och tabell, sen är det att mäta med måttband.

Rygglängden går från nacke till svans, den är 30 om du mäter 30. Inget konstigt med det. Övriga mått får du tänka på att lägga till 3-4 cm för rörelsevidd när du syr, stickar..

Vill du ha ett plagg som ska vara närmast kroppen är det en storlek olika om det är stretchigt eller inte. Vill du dra på en tröja utanpå selen är det bra med stretchig resar, eller lite större rörelsevidd. Titta sedan på om det är lång eller kort mage under för tik eller hane. En del hanar behöver öppen yta längre än vanligt upp mot bröstkorgen. En del raser har annorlunda kroppsform, t.ex whippet, vinthundar, taxar, bulldogg, variationerna är många

Det är knepiga mått som kan göra det lättare att välja en tröja man stickat själv efter hundens egna mått, eller beställa från någon som stickar.

Om man beställer från webbhandel där kläderna är billiga, kan det vara lockande att köpa 1 av flera storlekar för att hitta rätt storlek, och kanske hoppas sälja vidare de som blev fel. Det finns gott om 'billiga' kläder och de kostar på miljön precis lika mkt som övriga textilier, mode och fast fashion.

Har man tur bor man nära bra butiker där man kan prova sig fram, eller så har man en hund som passar in i någon av alla olika tabeller, här är några exempel
Kommentarer